Begraafplaats De Varenhof

Het is inmiddels een paar weken geleden. Gerhard P. stuurde een berichtje of ik zin had om mee te gaan om een volkje te scheppen op begraafplaats De Varenhof. Het zat op-en-in een vuilnisbak. Ik had wel zin en sprong op de fiets, met pak en handschoenen in de fietstas. Ik was wat eerder terplekke en werd door onderhoudspersoneel de goede kant op gestuurd. Ik trok mijn jack en handschoenen aan en keek moedig onder de deksel. Groot was de zwerm niet. Inmiddels was er al wat bekijks en ook Gerhard had de plek gevonden. Hij droeg een klein kastje onder zijn arm. “Kastje drie”  heette het.

 * Kastje G. Pape met huisnummer 3……

Bewondering

Ogenblikkelijk oogstte hij bewondering door zonder bescherming in de vuilnisbak te wroeten of er onder het snoeiafval misschien nog bijen zaten. Kennelijk was de hovenier wat geschrokken toen hij het erin gooide. Ook voor mij blijft het indrukwekkend om imkers met blote handen in zo’n zwerm te zien zoeken naar de koningin. Ook Ben B. demonstreerde dat kort geleden nog eens, door met blote hand een hoop bijen in een korf te vegen. Niks veger, niks ganzenveer!

Gerhard plaatste zijn kastje 3 voorzichtig bovenop de vuilnisbak óp het zwermpje, in de hoop dat ze de betere plek zouden waarderen. Snel ging dat niet. We gingen naar huis en Gerhard zou ’s avonds wel even gaan kijken of ze er in zaten. Een koningin had hij niet aangetroffen. De volgende dag kreeg ik onderstaande foto met de tekst: “Het schoot niet echt op. Ik heb de zak maar meegenomen en ze uitgestrooid voor mijn kasten. Ze schooien zich wel ergens naar binnen.” Mocht het ze niet lukken, dan is dit in ieder geval een passender laatste rustplaats.

dick leene juni’20