Bijenblunders 5

 Happy Bee-year allemaal,,

Vanzelfsprekend heb ik met het eerste blogje van 2021 beleefd gewacht op de goede wensen van de Voorzitter. Nu die goed zijn aangekomen kan ik ook wel weer een paar regels met u delen. We hebben op verzoek recent allemaal gemeld of we volken missen en hoe de achterblijvers er bij staan. op dicksdak gaat het goed, alleen ben ik behoorlijk onzeker over de hoeveelheid voer, dus verwen ik ze regelmatig met een dunne plak Apifonda bovenop de tros. Vlak voor zijn verhuizing heb ik de laatste emmer honing van Freek overgenomen en daarna nog twintig potjes van Jacques. Ik weet inmiddels zeker, dat je goedkoper kunt overnemen van een collega imker, dan zelf produceren. Misschien wordt het rendement beter als ik een paar jaar geen nieuwe kasten koop.. Maar ja, het oog wil ook wat.

In de laatste week van vorig jaar verrasten vrienden mij op een mooie film bij ze thuis op TV. Het was geen Netflix, maar wel zoiets geloof ik. Het was de film / reportage “Honeyland”, waar ik al wel iets over gelezen had. Werkelijk prachtig om te zien.  Een aanrader mochten jullie hem nog niet gezien hebben. Hier een kleine toelichting:

Honeyland

Drie jaar lang volgde een kleine crew de laatste vrouwelijke honingjager van Europa, Hatidze Muratova. Zelf is ze net zo puur en zuiver als de honing van ‘haar’ wilde bijenvolken, haar omgeving is even ruig als gul. In een verlaten bergdorp, afgesloten van elektriciteit en stromend water, verzorgt ze haar bedlegerige moeder. In deze bijzondere setting filmden Tamara Kotevska en Ljubomir Stefanov een oogstrelend en intiem portret, waarin de hoofdpersonen zich vaak onbespied lijken te wanen.

De komst van een echtpaar met een caravan vol kinderen zorgt voor een onverwachte dramatische wending. Vanaf een bergtop kijkt Hatidze toe hoe hun kudde runderen het dorp overspoelt. De ruwe manier waarop de dieren en kinderen worden behandeld, staat in sterk contrast met Hatidzes liefdevolle relatie met de bijen. Als de vader hoort hoeveel haar honing oplevert, begint hij interesse te tonen in de bijenhouderij. Begrijpt hij ook haar belangrijkste regel, namelijk dat je nooit meer wegneemt dan de bijen kunnen missen? 

dick leene januari’21