Pak van m’n hart.

Op onze app en ook op Facebook zag je de laatste weken zorgelijke berichten na een eerste opening van de bijenkasten. Veel dode bijen, schimmel, geen voer meer enz. enz. Maar ook heel veel blije plaatjes en enthousiaste verhalen over “dat ze weer  vliegen!” Eerlijk gezegd maakte ik me ook wel wat zorgen de laatste winterweken. Ik was wat te laat met bijvoeren en die tips als wegen en even schuin houden om het gewicht in te schatten is met mijn bijenvilla’s niet zo eenvoudig. Als je ze dan voorzichtig ziet uitvliegen en een paar dagen later de kast opent is zo’n lekker actief volk inderdaad een pak van mijn hart. In mijn geval een pak Apifonda van m’n hart. Ik vraag me nu achteraf natuurlijk af of dat paniekerige bijvoeren wel nodig was. Ze hebben een gedeelte van de suiker wel opgeslagen zag ik en er ook vast wel van gegeten. Maar ik zag ook een flinke hoop gesmolten suiker op de bodem liggen. Vastgekoekt met wat dode bijen erin. Ook bovenop de latten blijft veel harde troep achter. Volgend najaar ga ik het slimmer aanpakken. Zorgen dat er voldoende honing in de kast blijft en dan de boel met rust laten. Die beestjes zijn veel slimmer dan ik.

dick leene maart ’21