Bijenvereniging Ermelo opnieuw de dupe van onverlaten

Het Artikel in Ermelo Nieuws

Waren leden van de bijenvereniging vorig jaar april al de dupe van vandalen die rond de 15 bijenkasten hadden vernield, in de avond/nacht van vrijdag 23 juli op zaterdag 24 juli sloegen opnieuw onverlaten toe. Dit keer op een andere locatie

Leeg…
Geen ravage deze keer, maar netjes losgemaakte bandjes en keurig opgestapelde deksels van de honingkamers. De honigkamers zelf waren leeg… . Ofwel, de onverlaten hadden de honingraten en dus ook alle honing meegenomen.

“Te triest voor woorden!”
Secretaris van de bijenvereniging Hans Schuurkamp, is boos en verontwaardigd. “Nu overkomt ons dit weer”, baalt hij, “dit terwijl we zo veel mogelijk onze locaties waar de bijenkasten staan geheimhouden. Dat dit trouwens moet; het is te triest voor woorden!”

Merkwaardig
De bijenvereniging kreeg een melding van een wandelaar op het e-mail-adres dat op de website staat van bijenvereniging Ermelo. Hans: “Vrijdagavond was ik er nog geweest om alles te controleren, toen was er niets aan de hand.” Hij heeft geen idee wie de dader is. Wel is het hoogst merkwaardig dat de honing op zo’n ‘nette manier’ is ‘weggenomen’. “Is het wellicht gedaan door iemand die beschermende kleding droeg? Is het iemand geweest met kennis van zaken? We weten het niet.”

10 tot 12 kilo honing
Evenzogoed is er veel schade, net als de vorige keer. “De imker die nu met vakantie is, moet nog definitief kijken hoeveel is weggenomen. Maar je hebt het toch al gauw over 10 tot 12 kilo honing á 6 euro per potje van 450 gram.”

Dood
De bijenvolken hebben het gelukkig wel overleefd. Hans: “Maar stel dat het slecht weer had geweest, dan waren we de bijen kwijt. Ze kunnen namelijk niet tegen regen. Dan kunnen de bijen zich niet warmhouden en gaan ze dood.

Zie ook de website van de Nederlandse BijenhoudersVereniging voor alle informatie tot cursussen.