Concurrenten op dicksdak

Gelukkig hebben de bijen deze weken niet veel aandacht nodig. Ze zijn onlangs weer verlost van de nare lucht van Thymovar en komen, nu het binnen weer fris ruikt, wat minder buiten. Ik zet ze af en toe wat krapper en voor de rest zoeken ze het maar uit samen. Van de hele honingoogst van drie potten, ben ik inmiddels aan de laatste begonnen. Wel een grote pot gelukkig, maar die gaat de Kerst niet halen..

Al zie ik ze af en toe nog wat vliegen, gaat de meeste aandacht nu uit naar een drietal eekhoorns dat dagelijks op ons groendak pinda’s pikt. Eén met een zwarte staart en de andere zijn brunetjes. Ik verwen ze naast pinda’s ook met eekhoorntjesvoer, gepelde hazelnoten en tamme kastanjes. Van al die investeringen komt geen druppel terug, maar het plezier is enorm. Ze knabbelen wat, maar zijn vooral in de weer om het voer te begraven op plekken waar ze het nooit meer terugvinden volgens mij. Als ik volgend voorjaar niet oplet dan groeien er enorme kastanjebomen op het dak.

Het zal wel komen doordat de 70 in aantocht is, maar van achter de geraniums (maar vooral agapanthus ), geniet ik er enorm van. Gelukkig is de winkel met dierenvoer niet ver. De bijen hebben volgens mij honing genoeg voor de winter, al smaakt dat vast naar tijm nu. Zij liever dan ik. In het voorjaar ben ik weer in de markt voor een mooi volkje BF met een enthousiaste koningin. Dan kunnen we de productie weer wat opvoeren hopelijk. Desgewenst te ruilen voor een of meer eekhoorns.

 

dick leene nov’21