Ben je lid van BijEnErmelo, kan kun je vanaf nu aanmelden voor fruitbestuiving. Je bijenvolken zijn weer welkom bij onze fruittelers. Bekijk of je volken voldoende op sterkte zijn en meld je aan. Dit kan tot begin april.

Naar het fruit

Onze vereniging organiseert ook dit jaar de mogelijkheid voor leden om bijenvolken in te zetten bij bestuiving van fruit. Onze fruittelers hebben inmiddels aangegeven dat de bijenvolken weer welkom zijn. Meestal zijn dit appel- en perentelers in de Betuwe. De bloeitijd van dit fruit is vanaf begin april tot begin mei.
Ook jij kan hieraan deelnemen!

Zijn je bijenvolken geschikt?

De komende periode, kun je bij mooi weer, je volken uitwinteren en de voorjaarsinspectie uitvoeren. Bekijk dan gelijk of ze sterk genoeg zijn, of kunnen worden, om mee te gaan naar de fruitbestuiving.

Om deel te nemen gelden de richtlijnen voor het plaatsen van bijenvolken t.b.v. bestuiving van Nederlandse Bijenhouders Vereniging .
– De grootte van de kast is een 10-ramer met minstens één broedkamer en één honingkamer.
– De kast moet stevig zijn en worden voorzien van een goede spanband, om ze veilig te transporteren.
– Het volk moet minimaal 8 ramen groot zijn.
– Je zorgt ook bij de fruitteler voor je volken, zoals tussentijds je kasten controleren op moerdoppen, het bijplaatsen van een broed- of honingkamer enz.

Zorg er de komende weken voor dat de bijenvolken die je hebt aangemeld, ongeveer even sterk zijn. Een raam gesloten/uitlopend broed levert een wat zwakker volk, al gauw 3000 bijen extra. De sterkste volken gaan zo minder snel zwermen en de kleinere volken komen wellicht ook nog aan honing.

Vanaf nu aanmelden voor fruitbestuiving

Je kunt je aanmelden voor de fruitbestuiving door via de ledenpagina van de website BijEnErmelo , het aanmeldformulier in te vullen.
Na de sluitingsdatum van het aanmelden, word je ingedeeld. Je bijen staan voor een periode van min 3 tot 5 weken bij de betreffende fruitteler.