Een nieuw product van de bijenhoudersvereniging BijEnErmelo.nl. Een zwerm bel de zwermtelefoon.

Zwerm in de berm?

zwerm

Veel mensen schrikken al van één zoemende bij om het hoofd, laat staan een heel volk bijen ergens langs de weg of in de tuin. Imkers worden nogal eens gebeld dat er bijen in de schuur zitten ofzo, maar meestal is dit een wespennest. Een bijenzwerm (een grote tros bijen) ziet er ook best spannend uit, maar is in de regel niet iets om bang voor te zijn. Meestal hangen ze in een boom, maar aan een hek of zelfs aan het zadel van een fiets zijn geen uitzonderingen. De meeste imkers vinden het leuk om zo’n bijenvolk dat is uitgezwermd te “scheppen” en het weer onder te brengen in een bijenkast. Meestal is daar voldoende belangstelling voor, al komt het natuurlijk niet altijd gelegen.

Bijentelling

Vanaf half april tot in juni krijgt een bijenkoningin soms drang om haar volk te verlaten. Ze neemt dan een gedeelte van het volk mee en de achterblijvers verzorgen trouw het broed, waaruit een nieuwe koningin geboren zal worden. Zodra de koningin een plek heeft uitgekozen waar ze (tijdelijk) neerstrijkt, vormt de rest van de bijen een grote klont om haar heen. De zwerm. Meestal blijven ze daar een paar uur tot een paar dagen hangen, tot de verkenners een definitieve plek hebben gevonden. Zo’n mooie zwerm zou natuurlijk een mooie start zijn in de nationale bijentelling Dat schiet lekker op! (U mag schatten hoor!)

Bel

Komt u zo’n zwerm tegen in Ermelo of omstreken, neem dan contact op met de zwerftelefoon 06 22 96 60 35. Geef de juiste plek aan en onze imkervereniging geeft het door aan de leden. Er is er altijd wel een beschikbaar om de zwerm te scheppen en hem elders onder te brengen. Wij beloven ze goed te zullen verzorgen.

dick leene april’22