(Help) Een bijenzwerm. Bel de zwermtelefoon! als je in Ermelo een bijenzwerm hebt gesignaleerd? Geen paniek. Een zwerm is doorgaans ongevaarlijk. Blijf rustig en houd afstand. Wacht tot de imker er is. Lees dit bericht a.u.b. helemaal.

(Help) Een bijenzwerm. Bel de zwermtelefoon!

zwermHet nummer van de zwermtelefoon Ermelo is: 06 22 96 60 35

Indien je een bijenzwerm in Ermelo hebt gesignaleerd, dan kunt je bellen naar de zwermtelefoon. De bijenvereniging BijEnErmelo zorgt ervoor dat een imker van de vereniging de zwerm komt scheppen. Ze kunnen alleen een zwerm bijen scheppen. GEEN wespen of andere insecten.  Lees hier meer over de verschillen.

Wat is een bijenzwerm?

In de maanden april tot en met augustus vermeerderen bijenvolken zich en gaat een flink deel van het volk met een nieuwe koningin op zoek naar een nieuw onderkomen. Voordat de bijen dat onderkomen hebben gevonden, vormen ze een tros aan bijvoorbeeld een boomtak, een hekje of een dakrand en blijven daar enkele uren of soms enkele dagen hangen. Intussen gaan de ‘verkenners’ van het bijenvolk op zoek naar een nieuw onderkomen. Hoewel een bijenzwerm en dreigend uit kan zien, is ze doorgaans ongevaarlijk. Bijen zijn er niet op uit om u te steken, ze zijn alleen op doorreis en hebben niets te verdedigen.

Hoe werkt dat ophalen van de zwerm

De imkers van BijEnErmelo werken samen voor het scheppen van een zwerm. Er is een centraal nummer voor de coördinatie. De Zwermtelefoon Ermelo telefoon 06 22 96 60 35. Deze coördinator zoekt voor je uit of en welke imker op dat moment beschikbaar is. Meestal lukt het de coördinator vrij snel om een imker binnen onze vereniging te vinden, soms duurt het even. Het ophalen van een bijenzwerm is dan gratis maar een kleine vergoeding wordt op prijs gesteld.

Lukt het de coördinator niet om een imker te vinden dan zal deze je verwijzen naar het bedrijf Ongediertebestrijding Zeewolde telefoon 06-3949 7667 Deze kan dan de zwerm tegen betaling verwijderen.

De coordinator geeft in elk geval een terugkoppeling hoe het verder gaat.