Bijenstal op Kasteel De Vanenburg

De bijenstal op het landgoed van Kasteel De Vanenburg staat achter de tuinkas bij de boomgaard. Je kunt daar Carnica honingbijen aan het werk zien. Op donderdagmiddag verzorgen Emma en Koen Ongersma de volken en is er gelegenheid voor een praatje. Op verzoek houden zij een demonstratie. De honing van het landgoed wordt verkocht in het kasteel bij de receptie.

Vanenburg

Even voorstellen

Wij zijn de koninginnen van Kasteel De Vanenburg. We wonen in 4 tot 6 luxe bijenkasten op het landgoed. Je kunt ons vinden door de bordjes “Bijenstal” te volgen bij de kruidentuin richting de boomgaard. De bijenstal en bijenvolken worden onderhouden door het imkers echtpaar Emma en Koen Ongersma. Emma heeft als specialisatie “Koninginnen teelt” en Koen onderhoudt de stal en het materiaal. Samen zorgt dit gouden duo voor de bijen en honing. Zelf noemen zij zichzelf de EKON Imkers.

Kijken of een praatje bij de bijenstal

Je mag altijd een kijkje nemen bij onze bijenstal. Doe dat aan de linker zijkant van de bijenstal en ga zeker niet voor de kasten staan, dat vinden de bijen niet goed. Verder willen we niet dat je in de bijenstal gaat staan, dat vinden Emma en Koen niet goed.

Wat is er te zien

In de bijenstal staan maximaal 6 bijenkasten type “spaarkast”, gemaakt van redcedar hout. Deze woningen bestaan uit: bodem, 1 of 2 broedkamers 1 of 2 honingkamers en een deksel. In juni en juli vindt de koninginnenteelt plaats en staan er 3 tot 15 kastjes met kleine jonge volken.

Plezierig imkeren met Carnica’s

Onze bijenkasten zijn bevolkt met Carnica honingbijen. Omdat de inheemse Nederlandse Zwarte bij nogal stekerig is en vroeg/makkelijk zwermt, hebben wij gekozen voor de Carnica bij welke over de hele linie betere eigenschappen heeft en daardoor steeds populairder wordt. Het zijn de zachtaardigheid en raatvastheid die het imkeren met Carnica bijen plezieriger maken. Je kunt dit het beste zelf ervaren tijdens een privé demonstratie. Wel moet de imker zijn Carnica-bijenstand grotendeels raszuiver houden.

Koninginnen Teelt

Koen en Emma telen van het beste bijenvolk nieuwe koninginnen (doppen) en kleine start volkjes voor henzelf, voor leden van de vereniging BijEnErmelo en andere imkers. Onze teeltvolken zijn raszuivere volken (P-volken) waarvan de koningin is verkregen door selectie en overlarven van onze beste volken. Het zijn dochters van de Beebreed NL-Lijn. Deze top koninginnen worden via de Vereniging Carnica Imkers (VCI) bevrucht bij het teeltstation Vlieland. Deze kostbare volken staan overigens niet bij Kasteel De Vanenburg. De nieuwe kleine startvolkjes wel.

Demonstratie

Verblijft u bij Kasteel De Vanenburg of plant u een evenement en wilt u meer weten of zien? We kunnen voor kleine groepen tot 6 personen een privé demonstratie in de bijenstal geven. We vullen dan samen uw wens in en we gaan zeker in een bijenkast kijken. U mag zelf de tijdsduur bepalen tussen 30 minuten en 2 uur. De kosten bedragen € 20,- per half uur. Voor groepen van meer dan 6 personen kunnen we een lezing verzorgen. We nemen dan een lege bijenkast en imkermaterialen mee. We vertellen dan van alles en nog wat over het bijenleven. Er is ruime gelegenheid voor het stellen van vragen. Je mag zelf de tijdsduur bepalen tussen 1 en 2 uur. De kosten hiervoor bedragen € 30,- per uur. Als u direct na de demonstratie een potje “Vanenburger” honing koopt krijgt u € 1,- korting per potje.

Honing uit de bijenstal

Het landgoed is een echt bijenparadijs. Door de grote diversiteit aan bomen, planten en bloemen is er voor de bij veel nectar te halen. De bijen op het landgoed van Kasteel De Vanenburg werken hard en produceren meer honing dan ze nodig hebben. Wij oogsten 2 a 3x per jaar deze zeer lokale honing van dit landgoed. We verwerken dit met zorg zonder er iets aan te veranderen. We zijn trots deze zuivere rauwe honing, afkomstig van het Kasteel De Vanenburg, aan u te kunnen verkopen. De honing is verkrijgbaar in potjes van 450 gram voor € 8,- in het kasteel bij de receptie.

honing