In Ermelo start eind maart 2023 weer de NBV Basiscursus Imkeren bij BijEnErmelo. De basiscursus bestaat uit een aantal theorielessen en een aantal praktijklessen gedurende het bijenseizoen. We gebruiken hierbij het nieuwste lesmateriaal van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. Op onze (leer-)bijenstand kunnen je zelf een eigen volk beheren. Je krijgt na een succesvol examen het NVB-diploma Basiscursus Imkeren.

NBV Basiscursus Imkeren bij BijEnErmelo

Hou je van de natuur, wil je bijen gaan houden, of ben je gewoon geïnteresseerd in bijen? Dit is een cursus om actief aan de slag te gaan met deze fascinerende insecten.
Het doel van de Basiscursus Imkeren is mensen die geïnteresseerd zijn in honingbijen te leren verantwoord met bijenvolken om te gaan en ze vakbekwaam te behandelen.
Na de cursus ben je klaar om je eigen bijenvolk(en) te verzorgen en zeer waarschijnlijk je eigen honing te gaan slingeren.

Lees hieronder meer over de basiscursus imkeren of Klik hier en ga direct naar het aanmeldformulier Basiscursus Imkeren

Cursus inhoud

De NBV Basiscursus Imkeren bij BijEnErmelo bestaat uit een aantal theorielessen en een aantal praktijklessen gedurende het bijenseizoen, soms met een excursie. De cursus wordt afgesloten met een examen waarna je het NBV-diploma krijgt overhandigd.
De kosten van de benodigdheden voor de theorie en praktijklessen, zoals lesmateriaal, een imkerpak en enkele gereedschappen zijn niet bij de cursuskosten inbegrepen. Tijdens de cursus wordt meer informatie verstrekt over wat er nodig is en wat gezamenlijk kan worden ingekocht.

Theorie

De theorie opleiding bestaat uit vijf lessen theorie over biologie van bijen, bloemen, honing, kasten, gereedschappen, enz. enz. We gebruiken hierbij het lesmateriaal “Basiscursus Imkeren”, samen met “Handboek Praktijk”. Dit is het nieuwste  losbladig cursusboek van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. Dit cursusboek is niet inbegrepen bij de cursusprijs, maar we bestellen de map wel gezamenlijk voor wie dat wil.

Theorielessen worden gegeven bij: Natuur- en Milieu Platform, Kerklaan 5a, 3851JL Ermelo.
Theorieavonden zijn op woensdag avond van 19:45 tot 22:00 uur op: 22 mrt, woe 5, 12 en 19 apr, 3 mei.

Praktijk

Gelijk met de theorie volgen een tiental praktijklessen waarin de opbouw van bijen behuizingen, gereedschappen en ook beschermingsmiddelen aan de orde komen. Ook leren we onder andere hoe om te gaan met grote volken, hoe zwermen te voorkomen en honing slingeren en te verwerken.
Tijdens de praktijklessen op vrijdagavond of zaterdagmorgen volgen we de ontwikkelingen in de bijenvolken het hele jaar rond. Van de winteropstelling gaan we naar de bestuiving op het fruit, dan naar de zomer locatie, naar de heide en tenslotte weer naar de winteropstelling.
De praktijk bestaat uit demonstratie en zelf doen. Ondanks de zeer zachtaardige bijen is beschermende kleding verplicht. Tijdens de cursus komt dit aan de orde. Deze is beschermende kleding is niet inbegrepen bij de cursusprijs.

Op onze (leer-)bijenstand kunnen alle deelnemers zelf een eigen volk beheren, of een volkje helpen uitgroeien tot een “volwassen” volk. Eerdere cursisten gaven aan dat dit “Het leerzaamste onderdeel van de cursus is”.

Praktijklessen worden gegeven op onze (leer-)bijenstand nabij: De Muzenhof, Leuvenumseweg 66, 3852 AS Ermelo,
De praktijklessen zijn op woensdagavond en zaterdag morgen op: 29 mrt, za. 8 april, za. 29 april, vr. 12 mei, di. 23 mei, vr. 2 juni, vr. 9 juni, vr. 23 juni, vr. 4 aug. vr. 25 aug. za. 16 sept. woe. 11 okt. en za. 16 dec.

Terugkomdag

Als extra ondersteuning is er na de cursus een terugkomdag voor oud-cursisten in het voorjaar 2024.
Hiervoor kun je vragen stellen of gewenste onderwerpen opgeven.

Gratis lid van de NBV

Tijdens het jaar waarin je de cursus volgt ben je gratis lid van de NBV en ontvangt u het NBV vakblad Bijenhouden. Tevens wordt je ingeschreven voor de ontvangst van Imkernieuws, de digitale nieuwsbrief van de NBV.

Meer weten

Meer informatieover NBV Basiscursus Imkeren bij BijEnErmelo?
Bel Gerhard Pape 06-5390 2621,
of mail: gerhardpape@gmail.com

Klik hier en ga direct naar het aanmeldformulier Basiscursus Imkeren

De samenvatting NBV Basiscursus Imkeren bij BijEnErmelo

Afdeling:Ermelo
Aantal cursisten15
Prijs€ 180,-
Docent:Gerhard Pape
Theorie locatie:Natuur- en Milieu Platform, Kerklaan 5a, 3851JL Ermelo.
Theorie data:22 mrt, woe 5, 12 en 19 apr, 3 mei (van 19.45-22.00uur)
Routebeschrijving:De Kerklaan is dicht bij het NS station Ermelo en de markt beide met ruime parkeergelegenheid.
Praktijk locatie:Praktijk op: Leer bijenstand nabij De Muzenhof, Leuvenumseweg 66, 3852 AS Ermelo,
Praktijk data:29 mrt, za. 8 april, za. 29 april, vr. 12 mei, di. 23 mei, vr. 2 juni, vr. 9 juni, vr. 23 juni, vr. 4 aug. vr. 25 aug. za. 16 sept. woe. 11 okt. en za. 16 dec
Routebeschrijving:De Muzenhof is een gebouw dicht bij de praktijk locatie. Ook hier is ruime parkeergelegenheid.
Tel Gerhard:06-5390 2621 of  0341-558 429
Mail Gerhard<gerhardpape@gmail.com>