Alles over Fruit Honing (Appel Peren Kersen), welke een fruitige en aangenaam licht zoete smaak heeft die vergelijkbaar is met het overeenkomstige fruit. De honing is heldere en heeft een lichtgele tot donkergele kleur. Wordt veel gebruikt in thee en yoghurt. Fruit honing wordt gemaakt van het nectar van fruitbomen, zoals appel– peren- kersen- en pruimenbomen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de smaak, kleur, toepassing, eigenschappen en samenstelling van fruit honing.
Bijenstal bij De Vanenburg van Koen en Emma. Fruit Honing (Appel Peren Kersen)

Smaak

Fruit honing heeft een fruitige en aangenaam licht zoete smaak, die vergelijkbaar is met de smaak van het fruit waarvan het nectar is verzameld. Bijvoorbeeld, appelhoning heeft een lichtzoete, frisse smaak met een subtiele appelsmaak, terwijl peerhoning een zachte en zoete smaak heeft met een subtiele perensmaak.

Kleur

De honing is helder en heeft een licht- tot donkergele kleur welke afhankelijk van de soort fruitbomen waarvan de nectar is verzameld. Zo heeft appelhoning een lichte gele kleur  en  peerhoning een donker gele kleur.

Toepassing

Fruit honing is een populaire toevoeging aan verschillende voedingsmiddelen, zoals thee, koffie, yoghurt en smoothies. Het is ook een uitstekende vervanger voor suiker in bakrecepten.

Eigenschappen

De kristallisatie van fruit honing verloopt vrij snel, waardoor de honing niet lang vloeibaar blijft. Fruit honing is bekend om zijn gezondheid bevorderende eigenschappen. Bovendien bevat fruit honing natuurlijke energierijke suikers, waaronder fructose en glucose.

Alles over de samenstelling van Fruit Honing (Appel Peren Kersen)

De samenstelling van Fruit Honing (Appel Peren Kersen) honing is zeer complex en bestaat uit een groot aantal componenten, waaronder suikers, mineralen, vitamines, enzymen, aminozuren en pigmenten. Hieronder zullen we de hoeveelheden van de belangrijkste componenten beschrijven:

GroepIngredientInhoudToelichting
SuikersGlucose (druiven suiker)30-40%Deze suikers zorgen voor de zoetheid van de honing en bieden energie voor de bijen en degenen die de honing eten.
Fructose (vruchtensuiker)25-30%Alle suikers samen moet meer dan 65% zijn.
Maltose (moutsuiker)5 %
Sacharose (biet en rietsuiker)< 5g/100gKomt in geringe mate voor. Als deze waarde hoog is is er bijgemengd met suikervoerderhoning
WaterWater18-20 %Het vochtgehalte mag niet hoger dan 20% zijn. Een laag % is langer houdbaar. Een hoger % gaat sneller gisten.
Mineralencalcium, ijzer, kalium, magnesium en natrium~ 1 .. 7 %Mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze zorgen voor de juiste balans van elektrolyten en ondersteunen de stofwisseling. Ze spelen dus een rol in de groei en ontwikkeling.
VitaminesB1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 en vitamine C, E en K ~ 0,05 % verwaarloosbaarDeze vitamines zijn belangrijk voor het metabolisme en het immuunsysteem.
Enzymendiastase,  hydroxymethylfurural (HMF)diastase ~ 30U HMF<40 mg/kgEnzymen zijn eiwitten die helpen bij de spijsvertering d met afbreken van stoffen. Is de waarde < 8U dan is de honing sterk verwarmd.
Aminozurenarginine, asparagine, cysteine, glutamine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, proline, serine, threonine, valine,   tryptofaan, valine en tyrosine. < 40 milli equivalenten/kgDeze aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en zijn belangrijk voor de groei en herstel van het lichaam.
Pigmentenflavonoïden, carotenoïden en chlorofyl, verwaarloosbaarPigmenten dragen bij aan de kleur en smaak van de honing.

Honingkaart van Ermelo

Fruit honing adresjes in Ermelo

De imkers van BijEnErmelo hebben samen De Honing Verkoop Kaart van Ermelo gemaakt. Verspreid door heel Ermelo zijn hobby-imkers actief met bijen houden en de honing daarvan wordt veelal ‘aan de deur’ verkocht. Deze Imkers maken  ‘Echte Ermelose honing’, omdat de bijen alleen in Ermelo rondvliegen. Een mooi streek product van topkwaliteit.

Ontdek de wereld van Honing

Meer weten over honing? Ontdek via deze link de wereld van honing. Elke soort met unOntdek Honingieke smaken, kleuren, samenstelling en toepassingen. Allemaal verkrijgbaar bij de imkers van de Vereniging BijEnErmelo.