Alles over Fruit Honing (Appel Peren Kersen), welke een fruitige en aangenaam licht zoete smaak heeft die vergelijkbaar is met het overeenkomstige fruit. De honing is heldere en heeft een lichtgele tot donkergele kleur. Wordt veel gebruikt in thee en yoghurt. Fruit honing wordt gemaakt van het nectar van fruitbomen, zoals appel– peren- kersen- en pruimenbomen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de smaak, kleur, toepassing, eigenschappen en samenstelling van fruit honing.
Smaak
Fruit honing heeft een fruitige en aangenaam licht zoete smaak, die vergelijkbaar is met de smaak van het fruit waarvan het nectar is verzameld. Bijvoorbeeld, appelhoning heeft een lichtzoete, frisse smaak met een subtiele appelsmaak, terwijl peerhoning een zachte en zoete smaak heeft met een subtiele perensmaak.
Kleur
De honing is helder en heeft een licht- tot donkergele kleur welke afhankelijk van de soort fruitbomen waarvan de nectar is verzameld. Zo heeft appelhoning een lichte gele kleur en peerhoning een donker gele kleur.
Toepassing
Fruit honing is een populaire toevoeging aan verschillende voedingsmiddelen, zoals thee, koffie, yoghurt en smoothies. Het is ook een uitstekende vervanger voor suiker in bakrecepten.
Eigenschappen
De kristallisatie van fruit honing verloopt vrij snel, waardoor de honing niet lang vloeibaar blijft. Fruit honing is bekend om zijn gezondheid bevorderende eigenschappen. Bovendien bevat fruit honing natuurlijke energierijke suikers, waaronder fructose en glucose.
Alles over de samenstelling van Fruit Honing (Appel Peren Kersen)
De samenstelling van Fruit Honing (Appel Peren Kersen) honing is zeer complex en bestaat uit een groot aantal componenten, waaronder suikers, mineralen, vitamines, enzymen, aminozuren en pigmenten. Hieronder zullen we de hoeveelheden van de belangrijkste componenten beschrijven:
Groep | Ingredient | Inhoud | Toelichting |
---|---|---|---|
Suikers | Glucose (druiven suiker) | 30-40% | Deze suikers zorgen voor de zoetheid van de honing en bieden energie voor de bijen en degenen die de honing eten. |
Fructose (vruchtensuiker) | 25-30% | Alle suikers samen moet meer dan 65% zijn. | |
Maltose (moutsuiker) | 5 % | ||
Sacharose (biet en rietsuiker) | < 5g/100g | Komt in geringe mate voor. Als deze waarde hoog is is er bijgemengd met suikervoerderhoning | |
Water | Water | 18-20 % | Het vochtgehalte mag niet hoger dan 20% zijn. Een laag % is langer houdbaar. Een hoger % gaat sneller gisten. |
Mineralen | calcium, ijzer, kalium, magnesium en natrium | ~ 1 .. 7 % | Mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze zorgen voor de juiste balans van elektrolyten en ondersteunen de stofwisseling. Ze spelen dus een rol in de groei en ontwikkeling. |
Vitamines | B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 en vitamine C, E en K | ~ 0,05 % verwaarloosbaar | Deze vitamines zijn belangrijk voor het metabolisme en het immuunsysteem. |
Enzymen | diastase, hydroxymethylfurural (HMF) | diastase ~ 30U HMF<40 mg/kg | Enzymen zijn eiwitten die helpen bij de spijsvertering d met afbreken van stoffen. Is de waarde < 8U dan is de honing sterk verwarmd. |
Aminozuren | arginine, asparagine, cysteine, glutamine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, proline, serine, threonine, valine, tryptofaan, valine en tyrosine. | < 40 milli equivalenten/kg | Deze aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en zijn belangrijk voor de groei en herstel van het lichaam. |
Pigmenten | flavonoïden, carotenoïden en chlorofyl, | verwaarloosbaar | Pigmenten dragen bij aan de kleur en smaak van de honing. |
Fruit honing adresjes in Ermelo
De imkers van BijEnErmelo hebben samen De Honing Verkoop Kaart van Ermelo gemaakt. Verspreid door heel Ermelo zijn hobby-imkers actief met bijen houden en de honing daarvan wordt veelal ‘aan de deur’ verkocht. Deze Imkers maken ‘Echte Ermelose honing’, omdat de bijen alleen in Ermelo rondvliegen. Een mooi streek product van topkwaliteit.
Ontdek de wereld van Honing
Meer weten over honing? Ontdek via deze link de wereld van honing. Elke soort met unieke smaken, kleuren, samenstelling en toepassingen. Allemaal verkrijgbaar bij de imkers van de Vereniging BijEnErmelo.