Alles over Bloemen- of Nectar honing een zeer generieke honing bestaand uit een mix van plaats en moment. Doordat bijen Bloemenhoning maken van verschillende soorten bloemen nectar is er geen specifieke smaak, kleur of textuur. Dit varieert op elke plaats en jaargetijde. Bloemenhoning kan helpen bij hooikoorts.

Smaak

Alles over Bloemen- of Nectar honingDit is een zeer generieke honing, een mix wat er op dat moment op die plaats bloeit. Doordat bijen  Bloemenhoning maken van verschillende soorten bloemen nectar proef je geen specifieke smaak of textuur. Hij varieert op elke plaats en in elk jaargetijde en bij elke oogst.

Kleur

Iedere bloemenhoning heeft zijn specifieke kleur.  Over het algemeen geldt dat een donkere kleur een intensere, krachtige smaak heeft en een lichte kleur juist een zachte smaak. Ook de structuur en snelheid van kristallisatie varieert.

Toepassing

Net als fruit en voorjaars honing kan Bloemenhoning kan helpen bij hooikoorts. Dit komt doordat een deel van de pollen, die de bijen uit de bloemen en planten halen, in de honing terecht komt. Door deze honing te eten, wordt je lichaam blootgesteld aan de boosdoeners van hooikoorts en bouwt op een natuurlijke manier resistentie op tegen de pollen.

Alles over de samenstelling van Heide honing

De samenstelling van Bloemen- of Nectar honing varieert per jaargetijde, plaats en oogst. Hij is zeer complex en bestaat uit een groot aantal variërende componenten, waaronder suikers, mineralen, vitamines, enzymen, aminozuren en pigmenten. Hieronder staan de gemiddelde hoeveelheden van de belangrijkste componenten beschreven:

GroepIngredientInhoudToelichting
SuikersGlucose (druiven suiker) ~31%Deze suikers zorgen voor de zoetheid van de honing en bieden energie voor de bijen en degenen die de honing eten.
Fructose (vruchtensuiker) ~27%Alle suikers samen moet meer dan 65% zijn.
Maltose (moutsuiker) ~7%
Sacharose (biet en rietsuiker)  ~1,3% <5%Komt in geringe mate voor. Als deze waarde hoog is is er bijgemengd met suikervoerderhoning
WaterWater ~17,2 <20%Het vochtgehalte mag niet hoger dan 20% zijn. Een laag % is langer houdbaar. Een hoger % gaat sneller gisten.
Mineralencalcium, ijzer, kalium, magnesium en natrium  ~ 5%Mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze zorgen voor de juiste balans van elektrolyten en ondersteunen de stofwisseling. Ze spelen dus een rol in de groei en ontwikkeling.
VitaminesB1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 en vitamine C, E en K ~ 0,05 % verwaarloosbaarDeze vitamines zijn belangrijk voor het metabolisme en het immuunsysteem.
Enzymendiastase,

hydroxymethylfurural (HMF)

  >8U ~28U

~7 <40 mg/kg

Enzymen zijn eiwitten die helpen bij de spijsvertering d met afbreken van stoffen. Is de waarde < 8U dan is de honing sterk verwarmd.
Aminozurenarginine, asparagine, cysteine, glutamine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, proline, serine, threonine, valine,   tryptofaan, valine en tyrosine. <40 milli equivalenten/kgDeze aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en zijn belangrijk voor de groei en herstel van het lichaam.
Pigmentenflavonoïden, carotenoïden en chlorofyl, verwaarloosbaarPigmenten dragen bij aan de kleur en smaak van de honing.

Honingkaart van Ermelo

Alles over Heide honing adresjes in Ermelo

De imkers van BijEnErmelo hebben samen De Honing Verkoop Kaart van Ermelo gemaakt. Verspreid door heel Ermelo zijn hobby-imkers actief met bijen houden en de honing daarvan wordt veelal ‘aan de deur’ verkocht. Deze Imkers maken  ‘Echte Ermelose honing’, omdat de bijen alleen in Ermelo rondvliegen. Een mooi streek product van topkwaliteit.

Ontdek de wereld van Honing

Meer weten over honing? Ontdek via deze link de wereld van honing. Elke soort met unOntdek Honingieke smaken, kleuren, samenstelling en toepassingen. Allemaal verkrijgbaar bij de imkers van de Vereniging BijEnErmelo.