Honingdauw- of Dennen-honing is amberkeurig tot zwart van kleur en heeft een stroperige structuur. Hij heeft een intens aromatische, houtachtige smaak met een vleugje karamel. De honing is afkomstig van de dennenboom (Pinus brutia). Deze herbergt een sap-zuigende bladluissoort die honingdauw afscheidt. Honingbijen zetten deze honingdauw om in Honingdauw- of Dennen-honing. Staat bekent als een gezonde en exclusieve honing. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de smaak, kleur, toepassing, eigenschappen en samenstelling van Honingdauw- of Dennen-honing.

Smaak

Turkse Dennenboom voor Honingdauw- of Dennen-honingZijn smaak is nadrukkelijk aanwezig en heeft een intens aromatische, houtachtige smaak met een vleugje karamelsmaak en duidelijke dennenaroma. Sommigen vinden dat hij ook doet denken aan hoestsiroop anderen proeven karamel.

Kleur

Dennenhoning is amberkeurig tot zwart van kleur en heeft een stroperige structuur. De honing heeft de lekkere geur van dennen.

Toepassing

Dennen honing past goed op je kaasplankje, maar is ook fantastisch op pannenkoeken! Het heeft een hoog gehalte aan enzymen die verantwoordelijk zijn voor ontstekingsremmende eigenschappen. Helpt goed bij keelpijn en hoest.

Eigenschappen

Deze honingsoort wordt op een bijzondere manier gemaakt door de bijen. Zij verzamelen hiervoor namelijk geen nectar van bloemen, maar honingdauw. Honingdauw is een heldere nectar-achtige zoete vloeistof die wordt afgegeven door veel soorten blad– en schildluizenwitte vliegen en de schimmel moederkoorn. Deze zuigen plantensappen op maar verbruiken niet alle suikers waarna deze in vloeibare vorm worden afgegeven. De bijen verzamelen deze stof en zetten het om in heerlijke mineraal- en vitaminerijke dennenhoning.

Dennenhoning kristalliseert langzaam, vanwege het lage glucose gehalte. Het is  een zeer mineraal- en vitaminerijke honing met een hoeveelheid antioxidanten en enzymen is merkwaardig hoger dan bij andere honingsoorten.

Alles over de samenstelling Honingdauw- of Dennen-honing

De samenstelling van Honingdauw- of Dennen-honing is zeer complex en bestaat uit een groot aantal componenten, waaronder suikers, mineralen, vitamines, enzymen, aminozuren en pigmenten. Hieronder zullen we de hoeveelheden van de belangrijkste componenten beschrijven:

GroepIngredientInhoudToelichting
SuikersGlucose (druiven suiker) ~26%Deze suikers zorgen voor de zoetheid van de honing en bieden energie voor de bijen en degenen die de honing eten.
Fructose (vruchtensuiker)  ~32%Alle suikers samen moet meer dan 65% zijn.
Maltose (moutsuiker)  ~7%
Sacharose (biet en rietsuiker)  ~1,3% <5%Komt in geringe mate voor. Als deze waarde hoog is is er bijgemengd met suikervoerderhoning
WaterWater  ~17 <20%Het vochtgehalte mag niet hoger dan 20% zijn. Een laag % is langer houdbaar. Een hoger % gaat sneller gisten.
Mineralencalcium, ijzer, kalium, magnesium en natrium ~ 7 %Mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze zorgen voor de juiste balans van elektrolyten en ondersteunen de stofwisseling. Ze spelen dus een rol in de groei en ontwikkeling.
VitaminesB1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 en vitamine C, E en K ~ 0,05 % verwaarloosbaarDeze vitamines zijn belangrijk voor het metabolisme en het immuunsysteem.
Enzymendiastase,

hydroxymethylfurural (HMF)

  >8U ~28U

~7 <40 mg/kg

Enzymen zijn eiwitten die helpen bij de spijsvertering d met afbreken van stoffen. Is de waarde < 8U dan is de honing sterk verwarmd.
Aminozurenarginine, asparagine, cysteine, glutamine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, proline, serine, threonine, valine,   tryptofaan, valine en tyrosine. <40 milli   equivalenten/kgDeze aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en zijn belangrijk voor de groei en herstel van het lichaam.
Pigmentenflavonoïden, carotenoïden en chlorofyl, verwaarloosbaarPigmenten dragen bij aan de kleur en smaak van de honing.

Honingkaart van Ermelo

Alles over Heide honing adresjes in Ermelo

De imkers van BijEnErmelo hebben samen De Honing Verkoop Kaart van Ermelo gemaakt. Verspreid door heel Ermelo zijn hobby-imkers actief met bijen houden en de honing daarvan wordt veelal ‘aan de deur’ verkocht. Deze Imkers maken  ‘Echte Ermelose honing’, omdat de bijen alleen in Ermelo rondvliegen. Een mooi streek product van topkwaliteit.

Ontdek de wereld van Honing

Meer weten over honing? Ontdek via deze link de wereld van honing. Elke soort met unOntdek Honingieke smaken, kleuren, samenstelling en toepassingen. Allemaal verkrijgbaar bij de imkers van de Vereniging BijEnErmelo.