Alles over Linde honing, een specifieke soort honing welke wordt verkregen van de bloemen van de lindeboom. De honing heeft een heldere, lichtgroene tot donkergele kleur en een smaak die wordt beschreven als stevig aromatisch. De honing is licht zoet. De samenstelling van linde honing is zeer complex, met een breed scala aan mineralen, vitaminen, enzymen en antioxidanten.  In dit artikel zullen we dieper ingaan op de smaak, kleur, toepassingen, eigenschappen en samenstelling van linde honing.

De linde bloemen en bloesem

Smaak

Linde honing heeft een zeer delicate stevige aromatische smaak met subtiele citrus en mint achtige tonen. De smaak is zacht en fris met een lichte bitterheid die blijft hangen. De honing heeft een licht zoete smaak, dit komt doordat de nectar van de lindeboom niet zoet is als die van andere bloemen. Dit maakt de honing ook geschikt voor mensen die niet van al te zoete zoete honing houden. De honing ruikt bovendien sterk, met een houtachtige geur.

Kleur

Linde honing is licht van kleur welke kan variëren van lichtgroen tot goudgeel. De honing is helder en transparant.

Toepassing

De honing is vooral bekend van zijn positief effect bij gespannenheid en slapeloosheid. Gebruik de honing in combinatie met lindethee voor het slapen gaan of met een warme beker melk. De honing is ook geschikt om te mengen met yoghurt of om op een boterham te smeren. Linde honing wordt ook vaak gebruikt in drankjes, zoals thee of limonade, om een frisse smaak toe te voegen.

Eigenschappen

Linde honing is vooral bekend om zijn ontspannende werking. De honing is rijk aan vitamine C, wat helpt bij het versterken van het immuunsysteem. Linde honing bevat ook flavonoïden, die anti-inflammatoire eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen. Bovendien is linde honing ook rijk aan vitamine B-complex, wat helpt bij het verminderen van stress en het verbeteren van de spijsvertering.

Alles over de samenstelling van Lindehoning

De samenstelling van linde honing is zeer complex en bestaat uit een groot aantal componenten, waaronder suikers, mineralen, vitamines, enzymen en aminozuren. Hieronder zullen we de hoeveelheden van de belangrijkste componenten beschrijven:

GroepIngredient  Inhoud %Toelichting
SuikersGlucose (druiven suiker)35-40%Deze suikers zorgen voor de zoetheid van de honing en bieden energie voor de bijen en degenen die de honing eten.
 Fructose (vruchtensuiker)38-45% 
 Sacharose1% .. 2%Alle suikers samen moet meer dan 65% zijn.
WaterWater17-20 %Het vochtgehalte mag niet hoger dan 20% zijn. Een laag % is langer houdbaar. Een hoger % gaat sneller gisten. 
Mineralencalcium, ijzer, kalium, magnesium en natriumn,t,b.Mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid van het lichaam en spelen een rol in de groei en ontwikkeling.
VitaminesB1, B2, B3, B5, B6, B9 en vitamine Cn.t.b.Deze vitamines zijn belangrijk voor het metabolisme en het immuunsysteem.
Enzymendiastase, invertase en catalasen.t.bDeze enzymen helpen bij de vertering van suikers en het afbreken van andere stoffen.
Aminozuren  arginine, histidine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine en valine. < 40 milli equivalenten/kg

Deze aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en zijn belangrijk voor de groei en herstel van het lichaam.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de samenstelling van deze honing kan variëren afhankelijk van de soort lindeboom en de locatie waar de honing wordt verzameld.

Alles over Linde honing adresjes in Ermelo

De imkers van BijEnErmelo hebben samen De Honing Verkoop Kaart van Ermelo gemaakt. Verspreid door heel Ermelo zijn hobby-imkers actief met bijen houden en de honing daarvan wordt veelal ‘aan de deur’ verkocht. Deze Imkers maken  ‘Echte Ermelose honing’, omdat de bijen alleen in Ermelo rondvliegen. Een mooi streek product van topkwaliteit.

Ontdek de wereld van Honing

Meer weten over honing? Ontdek via deze link de wereld van honing. Elke soort met unieke smaken, kleuren, samenstelling en toepassingen. Allemaal verkrijgbaar bij de imkers van de Vereniging BijEnErmelo.