Alles over heide honing de “koning van de honing” . Dit vanwege zijn unieke krachtige kruidachtige smaak en zijn dikke geleiachtige structuur. Heidehoning wordt vaak als raathoning verkocht. Lekker bij kaas. In de traditioneel geneeskunde bekend om zijn gezonde eigenschappen. Heidehoning wordt in de herfst geproduceerd door bijen die nectar verzamelen van heideplanten. In droge jaren is deze honing schaars.Bij hop de heide

Smaak

De smaak van heide honing is uniek en wordt vaak beschreven als zoet, maar tevens behoorlijk pittig. De smaak is krachtig en houdt lang aan in je mond, zelfs nadat je hem hebt doorgeslikt. Deze kruidachtige smaak is uniek en niet vergelijkbaar met andere soorten. De geur doet denken aan de heide zelf, houtachtig en zoet. Door de uitgesproken en krachtige smaak zal niet iedereen hier van houden.

Kleur

De heidehoning heeft een donkere, oranje tot goudbruine kleur. De kleur varieert afhankelijk van de soort heidebloemen waar de bijen nectar van hebben verzameld.

Toepassing

Omdat heide honing vaak als raathoning wordt verkocht kan hij uit de hand worden gegeten. In combinatie met kaas is het een voltreffer. Heide honing wordt beschouwd als een van de meest gezonde honingsoorten, vanwege de hoge hoeveelheid antioxidanten en mineralen die het bevat. Hij wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde om ontstekingen te verminderen en de immuniteit te versterken. Lees hier een Engelstalig artikel over heidehoning in relatie tot antibacteriële werking.

Eigenschappen

Opvallend is de structuur. Niet vloeibaar, maar dikker en geleiachtig. Als je de honingpot op de kop houdt, loopt er niks uit.  Imkers kunnen deze honing ook niet slingeren en daarom wordt het vaak als raathoning verkocht. Door zijn eigenschappen en de arbeidsintensieve verwerking   is heidehoning duurder dan andere honing soorten. Heidehoning is zeer gezond vanwege zijn unieke samenstelling.

Alles over de samenstelling van Heide honing

De samenstelling van heidehoning honing is zeer complex en bestaat uit een groot aantal componenten, waaronder suikers, mineralen, vitamines, enzymen, aminozuren en pigmenten. Van alle soorten bevat deze de meeste mineralen en antioxidanten. Hieronder zullen we de hoeveelheden van de belangrijkste componenten beschrijven:

GroepIngredientInhoudToelichting
SuikersGlucose (druiven suiker)38-40%Deze suikers zorgen voor de zoetheid van de honing en bieden energie voor de bijen en degenen die de honing eten.
Fructose (vruchtensuiker)32-35%Alle suikers samen moet meer dan 65% zijn.
Maltose (moutsuiker)7 %
Sacharose (biet en rietsuiker)< 5g/100gKomt in geringe mate voor. Als deze waarde hoog is is er bijgemengd met suikervoerderhoning
WaterWater15-18 %Het vochtgehalte mag niet hoger dan 20% zijn. Een laag % is langer houdbaar. Een hoger % gaat sneller gisten.
Mineralencalcium, ijzer, kalium, magnesium en natrium~ 1 .. 7 %Mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze zorgen voor de juiste balans van elektrolyten en ondersteunen de stofwisseling. Ze spelen dus een rol in de groei en ontwikkeling.
VitaminesB1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 en vitamine C, E en K ~ 0,05 % verwaarloosbaarDeze vitamines zijn belangrijk voor het metabolisme en het immuunsysteem.
Enzymendiastase,  hydroxymethylfurural (HMF)diastase ~ 40U HMF<40 mg/kgEnzymen zijn eiwitten die helpen bij de spijsvertering d met afbreken van stoffen. Is de waarde < 8U dan is de honing sterk verwarmd.
Aminozurenarginine, asparagine, cysteine, glutamine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, proline, serine, threonine, valine,   tryptofaan, valine en tyrosine. < 40 milli equivalenten/kgDeze aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en zijn belangrijk voor de groei en herstel van het lichaam.
Pigmentenflavonoïden, carotenoïden en chlorofyl, verwaarloosbaarPigmenten dragen bij aan de kleur en smaak van de honing.

Honingkaart van Ermelo

Alles over Heide honing adresjes in Ermelo

De imkers van BijEnErmelo hebben samen De Honing Verkoop Kaart van Ermelo gemaakt. Verspreid door heel Ermelo zijn hobby-imkers actief met bijen houden en de honing daarvan wordt veelal ‘aan de deur’ verkocht. Deze Imkers maken  ‘Echte Ermelose honing’, omdat de bijen alleen in Ermelo rondvliegen. Een mooi streek product van topkwaliteit.

Ontdek de wereld van Honing

Meer weten over honing? Ontdek via deze link de wereld van honing. Elke soort met unOntdek Honingieke smaken, kleuren, samenstelling en toepassingen. Allemaal verkrijgbaar bij de imkers van de Vereniging BijEnErmelo.