Zo maak je zelf crème honing. Bij crème honing laat de imker de honing in kleine kristallen kristalliseren. Je herkent het aan een mooie egale lichtgele kleur en fijne textuur. Voor het maken voeg je eerst een ent crème honing toe aan je honing. Daarna roer je een een aantal dagen min. 3x per dag de honing. Direct na de laatste maal roeren vul je de potjes.  

Wat is crème honing

Bijna iedereen heeft hier wel eens van gehoord. Maar wat is het nu eigenlijk?
De suiker waar honing voor een groot deel uit bestaat wil van nature kristalliseren. Onafhankelijk van de soort honing zal deze uiteindelijk kristalliseren. Dit kristalliseren is niet erg maar zorgt voor een mindere smaakbeleving door de korrelige textuur.
Bij Crème honing laat de imker de honing, door intensief roeren in kleine kristallen kristalliseren. Dit zorgt voor een fijne textuur en laat de honing eruit zien als een chocoladepasta.

Hoe herken crème honing

gecristaliseerde honing
van gecristaliseerde honing een ent maken

Gekristalliseerde honing ziet er in de pot vaak anders uit. Deze is vaak vlekkerig van kleur en de textuur lijkt op appelmoes. Daarentegen heeft crème honing een fijne textuur en is egaal licht geel/wit van kleur

Waar koop je deze honing

Hier vind Adressen voor Honing kopen bij de Imkers in Ermelo. De meeste imkers verkopen ookl crème honing van Ermelose bijen, Echte lokale Ermelose honing. Rechtstreeks uit de kast van de imker in de pot.

Zo maak je zelf crème

Stap 1, de ent honing maken

Maak de kristallen van een gekristalliseerde honing fijn in een vijzel of gebruik eerder gemaakte crème honing. Het fijn maken in de vijzel doe je net zo lang tot je het zelf fijn genoeg vindt. Dit kan tussen de 5 en wel 15 minuten vijzelen kosten.

Stap 2, de honing

Cremhoning ent

De honing waar we crème honing van willen gaan maken moet vloeibaar zijn maar niet warm. De kristallen van de ent honing mogen immers niet smelten. Ideaal is een temperatuur van 15 tot 20 graden. De houdbaarheid wordt bepaald door het vocht % van de vloeibare honing.

  • Een vochtpercentage van 20%? Dan is de honing ten minste 3 maanden houdbaar.
  • Een vochtpercentage van 19%? Dan is de honing ten minste 12 maanden houdbaar.
  • Een vochtpercentage van 18%? Dan is de honing ten minste 18 maanden houdbaar.
  • Een vochtpercentage van 17%? Dan is de honing ten minste 2 jaar houdbaar.

Stap 3, de ent honing toevoegen

De verhouding is ongeveer 1 op 10. Dus voor 10 kg honing gebruik je 1 kilogram ent honig. In de praktijk begin je met 100 gram fijngemaakte honing waarmee je een kg crème honing maakt. Deze kun je dan weer gebruiken voor een emmer ect. Of je gebruikt natuurlijk een pot crème honing van een jaar eerder.

Stap 4, roeren

Zorg er voor dat de ent mooi egaal verdeeld is over de honing. Tijdens het roeren goed opletten dat je niet teveel  luchtbelletjes in de honing laat komen. Dit zorgt voor een mindere kwaliteit honing!

mengen

Stap 5, blijven roeren

Je blijft een aantal keren per dag roeren. Wanneer je handmatig roert doe je dit 3 keer per dag. Heb je een crème machine met een tijdklok dan kun je deze bijvoorbeeld 4 x per dag laten roeren, iedere 6 uur. Het mengen hoeft maar kort: 5 tot 15 minuten per keer is voldoende. Dit roeren doe je ongeveer 2 – 3 dagen. Als de honing strepen laat zien en egaal gekristalliseerd is, is hij klaar.

Stap 6, verpakken

Nu de honing gekristalliseerd is kan hij verpakt worden. Doe dit nog als de honing vloeibaar is.

Verantwoording

De foto’s komen uit deze informatieve (Engelse) video op youtube van Stewart Spinks.
Dit artikel komt van de imkershop.be en is daar gepost door Chiel Versluijs   Hoe doe je dat? )