Alles over Voorjaars- of Lente honing. Een generieke honingsoort met een frisse en aangenaam licht zoete smaak. De honing is helder en heeft een lichtgele tot donkergele kleur. Wordt veel gebruikt in thee en yoghurt.  Heilzaam voor mensen met hooikoorts.  Voorjaars of lente honing wordt gemaakt van de nectar van voorjaarsbloeiers zoals fruitbloesem, wilgenbloesem, paardenbloemen, vogelkers, herik enz. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de smaak, kleur, toepassing, eigenschappen en samenstelling van.
Bijenstal bij De Vanenburg van Koen en Emma. Fruit Honing (Appel Peren Kersen)

Smaak

Voorjaars of lente honing heeft een fruitige en aangenaam licht zoete smaak, die vergelijkbaar is met de smaak van de boem waarvan het nectar is gehaald.

Kleur

De honing is helder en heeft een licht- tot donkergele kleur welke afhankelijk van de soort voorjaars- of lente bloemen waarvan de nectar is verzameld.

Toepassing

Voorjaars- of Lente honing is een populaire toevoeging aan verschillende voedingsmiddelen, zoals thee, koffie, yoghurt en smoothies.

Eigenschappen

De kristallisatie van voorjaars- of lente honing verloopt vrij snel, waardoor de honing slechts een korte tijd  vloeibaar blijft. Voorjaars- of Lente honing is bekend om zijn gezondheid bevorderende eigenschappen.

Hooikoortspatiënten die al heel vroeg in het voorjaar last hebben van allergische klachten, kunnen baat hebben bij het gebruik van deze honing. In deze honing zitten stuifmeelkorrels. Preventief gebruik van deze honing vanaf maart kan ernstige pollenallergie in het voorjaar verminderen.

Alles over de samenstelling van Voorjaars- of Lente honing

De samenstelling van Voorjaars- of Lente honing is zeer complex en bestaat uit een groot aantal componenten, waaronder suikers, mineralen, vitamines, enzymen, aminozuren en pigmenten. Hieronder zullen we de hoeveelheden van de belangrijkste componenten beschrijven:

GroepIngredientInhoudToelichting
SuikersGlucose (druiven suiker)30-40%Deze suikers zorgen voor de zoetheid van de honing en bieden energie voor de bijen en degenen die de honing eten.
Fructose (vruchtensuiker)25-30%Alle suikers samen moet meer dan 65% zijn.
Maltose (moutsuiker)5 %
Sacharose (biet en rietsuiker)< 5g/100gKomt in geringe mate voor. Als deze waarde hoog is is er bijgemengd met suikervoerderhoning
WaterWater18-20 %Het vochtgehalte mag niet hoger dan 20% zijn. Een laag % is langer houdbaar. Een hoger % gaat sneller gisten.
Mineralencalcium, ijzer, kalium, magnesium en natrium~ 1 .. 7 %Mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze zorgen voor de juiste balans van elektrolyten en ondersteunen de stofwisseling. Ze spelen dus een rol in de groei en ontwikkeling.
VitaminesB1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 en vitamine C, E en K ~ 0,05 % verwaarloosbaarDeze vitamines zijn belangrijk voor het metabolisme en het immuunsysteem.
Enzymendiastase,  hydroxymethylfurural (HMF)diastase ~ 30U HMF<40 mg/kgEnzymen zijn eiwitten die helpen bij de spijsvertering d met afbreken van stoffen. Is de waarde < 8U dan is de honing sterk verwarmd.
Aminozurenarginine, asparagine, cysteine, glutamine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, proline, serine, threonine, valine,   tryptofaan, valine en tyrosine. < 40 milli equivalenten/kgDeze aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en zijn belangrijk voor de groei en herstel van het lichaam.
Pigmentenflavonoïden, carotenoïden en chlorofyl, verwaarloosbaarPigmenten dragen bij aan de kleur en smaak van de honing.

Honingkaart van Ermelo

Alles over Voorjaars- of Lente honing adresjes in Ermelo

De imkers van BijEnErmelo hebben samen De Honing Verkoop Kaart van Ermelo gemaakt. Verspreid door heel Ermelo zijn hobby-imkers actief met bijen houden en de honing daarvan wordt veelal ‘aan de deur’ verkocht. Deze Imkers maken  ‘Echte Ermelose honing’, omdat de bijen alleen in Ermelo rondvliegen. Een mooi streek product van topkwaliteit.

Ontdek de wereld van Honing

Meer weten over honing? Ontdek via deze link de wereld van honing. Elke soort met unOntdek Honingieke smaken, kleuren, samenstelling en toepassingen. Allemaal verkrijgbaar bij de imkers van de Vereniging BijEnErmelo.