Acacia honing heeft subtiele acacia tonen, smaakt zacht en fris. Is licht zoet bijna neutraal van smaak. De honing heeft een hele lichte en bijna doorzichtige kleur. In de keuken erg geliefd om zijn milde niet dominante aroma. Blijft door het hoge fructose gehalte lang vloeibaar. Acacia  wordt in de lente geproduceerd door bijen die nectar verzamelen van de acaciaboom, ofwel Robinia Pseudoacacia. De acacia bloeit eind mei.

Smaak

Acacia honing smaakt zoals hij geurt dus subtiele tonen van de acacia. De smaak is zacht en fris. De honing heeft een licht zoete bijna neutrale smaak. Dit maakt de honing ook geschikt voor mensen die niet van al te zoete zoete honing houden.

Kleur

De honing heeft een hele lichte en bijna doorzichtige kleur, wat het uniek maakt in vergelijking met andere honingsoorten.

Toepassing

Vanwege zijn neutrale smaak is Acaciahoning erg goed te gebruiken als zoetstof voor in de koffie, thee of yoghurt.  In de keuken is Acacia honing erg geliefd, omdat zijn milde aroma de smaak van de gerechten niet weet te domineren.

Volgens Russische volksgeneeskunde is Acacia honing een natuurlijk middel tegen hoofdpijn en slapeloosheid. Acacia honing is geschikt voor mensen met lichte diabetes omdat er weinig glucose in deze honing aanwezig is.

Eigenschappen

Typerend voor Acaciahoning is een hoog gehalte aan fructose en een laag gehalte stuifmeel. Hierdoor blijft de honing lange tijd vloeibaar en kristalliseert ze niet snel.

Alles over de samenstelling van Acacia honing

De samenstelling van Acacia honing is zeer complex en bestaat uit een groot aantal componenten, waaronder suikers, mineralen, vitamines, enzymen, aminozuren en pigmenten. Hieronder zullen we de hoeveelheden van de belangrijkste componenten beschrijven:

GroepIngredientInhoudToelichting
SuikersGlucose (druiven suiker) ~24%Deze suikers zorgen voor de zoetheid van de honing en bieden energie voor de bijen en degenen die de honing eten.
Fructose (vruchtensuiker) ~38%Alle suikers samen moet meer dan 65% zijn.
Maltose (moutsuiker)  ~5%
Sacharose (biet en rietsuiker) ~1,3%Komt in geringe mate voor. Als deze waarde hoog is is er bijgemengd met suikervoerderhoning
WaterWater~19%  <20%Het vochtgehalte mag niet hoger dan 20% zijn. Een laag % is langer houdbaar. Een hoger % gaat sneller gisten.
Mineralencalcium, ijzer, kalium, magnesium en natrium~ 5 %Mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze zorgen voor de juiste balans van elektrolyten en ondersteunen de stofwisseling. Ze spelen dus een rol in de groei en ontwikkeling.
VitaminesB1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 en vitamine C, E en K ~ 0,05 % verwaarloosbaarDeze vitamines zijn belangrijk voor het metabolisme en het immuunsysteem.
Enzymendiastase,

hydroxymethylfurural (HMF)

>8U ~28U

~17 <40 mg/kg

Enzymen zijn eiwitten die helpen bij de spijsvertering d met afbreken van stoffen. Is de waarde < 8U dan is de honing sterk verwarmd.
Aminozurenarginine, asparagine, cysteine, glutamine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, proline, serine, threonine, valine,   tryptofaan, valine en tyrosine. <40 milli equivalenten/kgDeze aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en zijn belangrijk voor de groei en herstel van het lichaam.
Pigmentenflavonoïden, carotenoïden en chlorofyl, verwaarloosbaarPigmenten dragen bij aan de kleur en smaak van de honing.

Honingkaart van Ermelo

Alles over Heide honing adresjes in Ermelo

De imkers van BijEnErmelo hebben samen De Honing Verkoop Kaart van Ermelo gemaakt. Verspreid door heel Ermelo zijn hobby-imkers actief met bijen houden en de honing daarvan wordt veelal ‘aan de deur’ verkocht. Deze Imkers maken  ‘Echte Ermelose honing’, omdat de bijen alleen in Ermelo rondvliegen. Een mooi streek product van topkwaliteit.

Ontdek de wereld van Honing

Meer weten over honing? Ontdek via deze link de wereld van honing. Elke soort met unOntdek Honingieke smaken, kleuren, samenstelling en toepassingen. Allemaal verkrijgbaar bij de imkers van de Vereniging BijEnErmelo.