Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Doe mee met Nationale Bijentelling

15/04/2023 @ 08:00 - 16/04/2023 @ 19:00

Gratis
Nationale Bijenteldag

BijEnErmelo zegt; Doe mee met de Nationale Bijentelling in het weekend van 16 & 16 april. Het kost een een half uurtje. Het is voorjaar en ondanks het grillige weer staan er bomen, struiken, planten en bollen in bloei. Al deze bloemen worden bezocht door bijen, hommels, zweefvliegen en andere insecten. Hoe meer we over bijen en andere bestuivers weten, hoe beter we deze kunnen helpen.

Waarom bijen tellen op Nationale Bijentelling?

wesp bijHoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd.
Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten.
Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit  landelijk bijenonderzoek.

Doe mee met Nationale Bijentelling

Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet.
Je kunt je hier inschrijven. Je kunt het telformulier en bijengidsje waarmee iedereen de twintig verschillende
soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen hier downloaden.

Vorig jaar ( 2021)  deden ruim 11.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij ruim 135.000 bijen. Het zou geweldig zijn voor het onderzoek als er ook dit jaar weer van veel mensen tellingen binnen komen. Hij geeft aan dat zo’n 5 jaar achter elkaar moet worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten.

Wat kun je nog meer doen.

De wilde bij heeft eigenlijk niet veel nodig. Zoemend door je tuin of op je balkon is de wilde bij op zoek naar de drie V’s: Voedsel, Veiligheid en een Verblijf. Door het zaaien van bloemenmengsels, aangepast bermbeheer, particuliere en gemeentelijke initiatieven, zoals tegel eruit-plant erin, zien we hier en daar meer insecten.

Georganiseerd door

De Nationale Bijentelling is een project van NaturalisNatuur & MilieuIVN en LandschappenNL, met als doel om zoveel mogelijk te weten te komen over de stand van de bijen in ons land. Zo kunnen we deze nuttige dieren helpen beschermen. Voor vragen kunt u contact met ons opnemen via info@nationalebijentelling.nl, of kijk eerst op onze pagina met veelgestelde vragen.

Gegevens

Begin:
15/04/2023 @ 08:00
Einde:
16/04/2023 @ 19:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Site:
https://www.nationalebijentelling.nl/

Locatie

Heel Nederland
Nederland

Organisator

IVN Afd Noordwest-Veluwe
Telefoon
0341 257166
E-mail
ju.jong@planet.nl
Bekijk de site van Organisator