Ontdek de wereld van honing. Elke soort met zijn unieke smaak, kleur, samenstelling en toepassing. Allemaal verkrijgbaar bij de imkers van BijEnErmelo.
Ontdek de wereld van honing bij imkers in Ermelo
Wij, imkers van Vereniging BijEnErmelo, zetten ons beste beentje voor om de beste kwaliteit honing te produceren. Onze rauwe honing is 100% natuurlijk, onbewerkt, zonder toevoegingen en niet verhit. Dus rechtstreeks uit de bijenkast in het potje, waardoor de smaak en voedingswaarden van de honing behouden blijven. Dit garandeert de pure smaak van de honing.
Honing van de lokale imkers is ideaal als je op zoek bent naar een smaakvolle toevoeging aan je dieet. Het is rijk aan antioxidanten en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Een natuurlijk smaakvol alternatief voor geraffineerde-suiker.
Een wereld van honing soorten en smaken
Afhankelijk van het seizoen produceren de bijen in Ermelo onderstaande soorten honing. De dikte, kleur, smaak en samenstelling van elke soort honing verschilt per adres en per oogst. Dit omdat de bijen nectar halen welke op dat adres op dat moment beschikbaar is. Elk honing soort heeft zijn eigen unieke kleur en smaakprofiel. Wel kennen we in Ermelo enkele specifieke soorten denk hierbij aan linde- en heide- honing.
Aan de invulling van de verschillende soorten honing wordt nog gewerkt.
- Fruit honing Appel, Peren en/of Kersen Honing heeft een fruitige en aangenaam licht zoete smaak die vergelijkbaar is met het overeenkomstige fruit en heeft een heldere lichtgele tot donkergele kleur. Wordt veel gebruikt in thee. Fruit honing wordt gemaakt van het nectar van fruitbomen, zoals appel- peren- kersen- en pruimenbomen. Lees hier alles over fruit honing.
- Voorjaars- of Lente-honing een generieke honingsoort met een frisse en aangenaam licht zoete smaak. Is heldere en heeft een lichtgele tot donkergele kleur. Heilzaam voor mensen met hooikoorts. Gemaakt van de nectar van voorjaarsbloeiers zoals fruitbloesem, wilgenbloesem, paardenbloemen, vogelkers, herik enz. Lees hier alles over Voorjaars- of Lente-honing
- Linde honing heeft een heldere, lichtgroene tot donkergele kleur en een smaak die wordt beschreven als stevig aromatisch (fris met mint en citrus tonen). De honing is licht zoet en wordt verzameld van de bloemen van de lindeboom. Lees hier alles over linde honing
- Acacia honing smaakt zacht en fris met subtiele acacia tonen. Is licht zoet bijna neutraal van smaak. De honing heeft een bijna doorzichtige kleur. In de keuken erg geliefd zijn niet dominante aroma. Blijft lang vloeibaar. Acacia wordt in de lente geproduceerd door bijen die nectar verzamelen van de acaciaboom, ofwel Robinia Pseudoacacia. Lees hier alles over Acacia honing
- (Zomer) Bloemen- of Nectar-honing is een zeer generieke honing bestaand uit een mix van plaats en moment. Doordat bijen bloemen honing maken van verschillende soorten bloemen nectar is er geen specifieke smaak, kleur of textuur. Dit varieert per plaats en jaargetijde. Bloemen honing kan helpen bij hooikoorts. Lees hier alles over Zomer Bloemen- of Nectar-Honing.
- Honingdauw- of Dennen-honing is amberkeurig tot zwart van kleur en heeft een stroperige structuur. Hij heeft een intens aromatische, houtachtige smaak met een vleugje karamel. De honing is afkomstig van de dennenboom (Pinus brutia). Deze herbergt een sap-zuigende bladluissoort die honingdauw afscheidt. Honingbijen zetten deze honingdauw om in Honingdauw- of Dennen-honing. Staat bekent als een gezonde en exclusieve honing. Lees hier alles over Honingdauw- of Dennen-honing
- Woud honing komt van de stuiken en bloemen onder de bomen in het bos (onder begroeiing). Denk hierbij aan …
- Najaar honing heeft een unieke, volle smaak, een donkerbruine tot zwarte kleur en wordt verzameld van verschillende soorten late zomer en najaarsbloemen zoals ,
- Heide honing de “koning van de honing” vanwege zijn krachtige kruidachtige smaak en dikke geleiachtige structuur. Wordt vaak als raathoning verkocht. Lekker bij kaas. Bekend om gezonde eigenschappen. Schaars in droge jaren. Lees hier alles over heide honing
Adresjes voor honing in Ermelo
Onze honing is veelal bij de imker “aan de deur” verkrijgbaar vanaf eind april tot ongeveer oktober/november. Kijk hier voor de verkoop adressen in Ermelo. Bij ons kun je terecht voor ‘rauwe’ honing oftewel de honing die na het slingeren alleen nog is gezeefd, waar niets aan is toegevoegd en die niet is verhit. Dus rechtstreeks van de kast in de pot.
De verpakking
- Vloeibare honing in potjes De meeste honing wordt bij alle imkers van BijEnErmelo verkocht in potjes van 375 ml dat is ongeveer 450 gram. Een aantal imkers verkopen ook 212 ml potjes dat is ongeveer 250 gram.
- Crème honing in potjes Crème honing is een bewerkte honing. Deze honing wordt voordat hij in het potje gaat, een aantal minuten per dag gedurende 5 dagen intensief geroerd door de imker. Hierdoor krijgt de honing een smeuïge, romige consistentie en is ook voor kinderen, makkelijker te scheppen en te smeren. Creme honing wordt gemaakt van één van de bovenstaande honing soorten. De crème honing wordt bij meeste imkers van BijEnErmelo verkocht in potjes van 375 ml dat is ongeveer 450 gram. Een aantal imkers verkopen ook 212 ml potjes dat is ongeveer 250 gram.
- Raat honing in bakjes. Raat honing is honing welke nog is opgesloten in de cellen welke door de bijen zijn gemaakt uit was. Een raam vol met deze cellen noemen de imkers een raat. Deze honing is dus niet geslingerd maar komt direct en onbewerkt uit de bijenkast. Het is zoals de bijen het bewaren als wintervoorraad. Raat honing wordt gemaakt van één van de bovenstaande honingsoorten. Heide raat is hiervan de bekendste soort. Ee aantal imkers verkoopt raat van Linde- en Heide honing. De raathoning wordt verpakt in transparante voedsel veilige bakjes met deksel. Je betaalt de raat honing op basis van gewicht. Het gewicht en de prijs van elk bakje verschillen dus. Wil je raathoning in het raam uit de bijenkast kopen, dat kan, neem dan contact op met een imker die raathoning verkoopt.
- Brokhoning of Raatbrokken in honing. Brokhoning is een potje honing met daarin een brok raathoning. Brok honing wordt gemaakt van één van de bovenstaande honing soorten samen met een stukje raathoning van dezelfde soort.
Honing bewaren
Je moet honing niet langer bewaren dan nodig omdat de kwaliteit langzaam achteruit gaat. Het glucose gehalte neemt af en ten gunste van de fructose. De honing wordt dikker en gaat ten slotte kristalliseren. Honing met een te hoog water % kan tenslotte gaan gisten.
Je kunt honing het best bewaren in een donkere droge ruimte bij een temperatuur tussen de 10 en 12 graden. Een droge kelder is ideaal. Niet in de koelkast. Na een aantal weken versuikert/kristalliseert de honing. Je kunt de honing weer vloeibaar maken door het enige tijd au-bain-marie te verwarmen in water van maximaal 40 graden (thermometer gebruiken). Bij hoger temperaturen gaat de kwaliteit snel achteruit door de afbraak van enzymen (fermenten) .
Warm aanbevolen
Als je op zoek bent naar een kwalitatief hoogwaardige honing, die direct uit de bijenkast in het potje is gegaan, dan is de honing van de imker vereniging BijEnErmelo een uitstekende keuze en je ondersteunt tegelijkertijd de lokale imkers.
Meer informatie en berichten over honing
Hieronder vind je detailinformatie over de genoemde honingsoorten en Vereniging Nieuwsberichten over het Bijenproduct Honing.